Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Spośród wielu możliwości, które daje kuchnia europejska warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów oraz duża dawka zdrowia.
Typowe włoskie smaki
Typowemu Polakowi włoska kuchnia, łączy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe posiłki włoskie
Pasty są podstawą kuchni włoskiej. Włosi gotują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie można dołączyć do makaronu. Co zjeść w Krakowie Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty nie są w stanie się znudzić.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, gnocchi, minestrone i szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mozarelli i grana padano.
Zobacz film