Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w kraju najpopularniejszy typ restauracji. Kochamy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, sycące i ceszy oko. Oczywiście najczęściej jemy makarony. Bardziej wrażliwi degustują mniej znane potrawy – canelloni, lasagne czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za prawdziwą włoską restauracją trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów: czy trattoria stosuje włoskie składniki, czy w karcie są też nie tak znane włoskie dania, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża wielość smaków oraz potrawy z wielu zakątków kraju. W mistrzowskiej restauracji znajdziemy prawdziwy smak Włoch.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Wykwintne wino z Włoch
Żadna restauracja włoska, która aspiruje do bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna ignorować wina. Kolacja na włoską modę bez wyjątku musi zawierać również aperitiff. Lampka alkoholu to we Włoszech reguła. restauracja włoska Kraków Najbardziej popularne wina z Włoch to toskańskie chianti, lombardyjskie oltrepo pavese oraz marsala z Sycylii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście ma być rozpoznawana jako klasycznie włoska, musi posiadać różnorodny wachlarz win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Chcąc zrozumieć fenomen włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości warto wybrać się do restauracji, która jest w stanie podać nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film