kawa w ziarnach arabica

Zwykło się uważać, że jeżeli idealna kwa to bez żadnego ale arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi i dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak bardzo skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

z kawą
Czym jest arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany również kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma gruntownie przeróżne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego towary, innymi słowy kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niezmiernie podobne, to jednak się różnią.
Arabica Sumarta
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najlepiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest w większości wypadków poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina prosperuje niemal przez cały rok oraz ubóstwia ciepło, wskutek tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest nadzwyczaj odporny na warunki pogodowe, uwielbia ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą całkowicie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Jednak co istotne dla jej handlowej wartości, bardzo łatwo ją integrować z aromatami, właśnie dlatego w pewnych momentach wzbogacona posmakiem czekoladowym czy też korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać dogłębnie skład towaru, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie uzupełnieniem.